Blogger Tegar

06 February, 2011

Blogwalking

Argghhhhhh , beshnya dapat menggeliat (tak senonoh kan).. korang rasa tak bahagia yang aku rasa... Makan, tido, tengok TV , tido balik, makan balik.Waaa best siot... Kan best kalau selalu dapat cuti lama² camni... aku rasakan dunia ini aku yang punya!! Hohohoh..

Ops lupa plak, nak ucap Selamat Tahun Baru Cina!! Gong Xi Fa Chai!! 

Alrite..sebagai blogger yang masih mentah, mungkin pengalaman or knowledge aku tak banyak seperti blogger² otai dan tegar yang lain.. Kalau nak bukak entri pasal macam mana blog leh jadi femes aku tak layak.. tapi entri kali ni just nak share and berkongsi pendapat ngan korang semua tentang adat bertandang dan menziarah ke blog teman² yang lain. Ada adat ke?

Ala, macam adat masuk n menziarah rumah orang.. takkan main redah je kan.. apa kes? kang orang kata ko nak menyamun plak.. So aku rasa dalam berblogging pun sama... If kita jaga adat² ni aku percaye blog korang akan sentiasa di singgahi.. chewaahh... apa aku merepek ni weyh!!

Aku rasa pada awal² aku berblogging..aku nak ramai follower... Hari² aku follow orang.. and aku harap orang follow aku balik.. Selalunya aku letak kat shoutbox la kan.. " i dah follow u.. nanti u follow i balik k..thanks" or " nice blog, follow kamu" ... ha.. kata la korang tak pernah buat kan.. hehehe.. kalau blog yang takde shoutbox komfem aku blah.. Setakat singgah cari shoutbox bukan nak baca entri ke apa.. aihh.. tak senonoh kan buat perangai camtuh.. isk.. isk.. anak sapa laa ni..

Tapi itu mula², masa zaman kurang ilmu di dada.. Lama² aku fikir macam tak best laa pulak, ada follower ramai tapi bukan depa baca pun semua entri kita.. betul tak? So apa guna ko perah otak pikir nak update apa kat blog.. tak berbaloi-baloi kan.. hehehe 

Jadi aku rasa the proper way dalam adat berblogwalking adalah.. yang sebaiknya lah.. bagi pendapat aku la ye kawan².. 

1. Profile blogger - Penting, sebab selalunya dari profile tu leh menggambarkan blogger tu.. btul tak? Leh  kenal²...

2. Latest entri - Aku paham, ada yang pemalas nak baca... lebih² kalau entri panjang cam aku ni.. hohoho.. tapi apa salahnya korang baca topik dia kalau rasa berminat  dan menarik then baca la sampai abes kalau korang rajin if tak baca perenggan awal then akhir.. So at least korang leh paham apa yang blogger tu cuba nak sampaikan..

3. Komen - ha.. ni penting..komen laa walaupun sedikit, menunjukkan kehadiran korang dan kesudian korang membaca entri. Kalau leh komen² yang baik dan buat blogger rasa lebih bersemangat untuk berblog.. heheh jangan bagi komen yang leh buat orang down.. serius tak bagus!

4. Follow - Ini kalau korang rasa memang blog ni menarik tertarik da bomb di hati korang , korang follow laa senang nak keep in touch kan.. Lain kali korang leh singgah lagi..

4 Steps ni aku selalu buat waktu aku berblogwalking, and sudah pasti tujuan aku buat tu nak promote blog aku kan.. Yelah if korang buat benda yang sama.. aku percaya orang lain pun akan buat benda yang sama kat korang.. betul tak? 

Dengan itu,baru leh kita leh melahirkan budaya berblogging yang sehat... ececehh!!

Tak dapat tangkap gambar ngan artis terkenal ngan Pak Jabit pun jadilah..( Hantu Kak Limah Balik Rumah) hehehe... saja nak tayang kat korang.. adeh!


48 Org suka Komen..:

sonata anak kancil said...

sejak akhir2 ni...sibuk bebeno rasanya- nak BW pun tak sempat apatah lagi nak buat N3 yang best2...he3x-sibuk memanjang

Encik Tikus said...

aiceh ! nampak makin kurus naaaa

Nurul a.k.a Riko said...

Ahkak mmg suka baca blog yg tulis panjang2...rasa cam terhibur & m'buatkan kita t'senyum sorang2 lepas tu...especially biler masuk blog Bella..cenggitulah..ha..ha..ha..

nk tulis gak...ahkak tak suka masuk blog yg font dia..cam tak tersusun...kejap besor...peh tu kecik...mmg lepas tu kuar terus cz pening nk baca. So far..blog Bella mmg sonok baca..terhibur ajer.

Psssttt....cantiklah! Sudah kulus skrg nie...manyak makan buah oren ker...usik ajer.

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

pak jabit oiii...
hehehe..

pembaris said...

I buat blog supaya tua2 nanti buleh baca balik.sentimental.

Adi Zhaf said...

peace sebelah Pak Jabir haha =P

:: Final Exam ::

HEROICzero said...

Hai salam ziarah, sudah follow, minta difollow kembali ya!

keh3x~

cis! agak2 lebih kurang dgn post aku neh. sejiwa orang kata.

Lovely Bella said...

sonata anak kancil: same la kite.. bz smpai blog ni terabai sudah.. hohoho

Encik Tikus: aiyak!! trima kasih.. tp x kurus mcm ko lagi.. hehehe

Nurul a.k.a Riko: suke tul kalo ahkak komen... bella pun tersengih2 membaca... and btw bella pun suka bace celoteh ahkak kat blog... rase cam nak ade anak.. erk,..hehehe

oren tak makan laa kak.. heheh kurus ke.. ades kene tingkatkan lagi usaha ni!!

Lovely Bella said...

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ hehehe .. sempoi dia nih.. org kg mak aku.. hehehe

pembaris : bukan skang sudah tua kaaa... hehehe

Adi Zhaf: PEACE to u too bebeh!! hahahah

Lovely Bella said...

HEROICzero : OITTTT pencuri idea!!! huhuh.. cmne leh samee ni.. tgk time blog.. aku dulu kan.. hahahaha.. sah ko pencuri!!

ika said...

ahah ! kebanyakan blogger semua blogger x sehat . kalo org follow banyak2 tapi x bace buat ape kan ? hee .

nice entry !

nurayunni said...

rajinnye kamo menaip..nice blog...

Chapit Zulkefli said...

aisehhhhh~ mana dapat pak jabit JKKK ni? :P

Cik Mimie said...

huhu...nice entry weyh..

aiyak!! ada minx otograf pak jabit x??

Farhan Zulhusmi said...

owh....
hamba jenis....ok...ko tnggal jejak...aku pon wt cmtu gak...ko komen...aku pon cmtu...ko follow...aku pon cmtu...flexibelkan??hehehe...tu psl follower xbanyak..hahaha

Lovely Bella said...

ika: btul2 ramai yg suka menyinggah sekadar utk kepentingan sendiri..

nurayunni: ada mase memang tahap rajin menaip ni datang.. hehehe

Chapit Zulkefli: dpt kat kenduri kawen kazen... hohoho..

Lovely Bella said...

Cik Mimie: aiyakkk lupa laa mau mintak sainn..

Farhan Zulhusmi: sungguh fleksibel kamuu.. hehhee

alinac lover said...

lama x dtg sni

HarLisz said...

hye tx singgah blog and drop comment kat situ..ok i follow u.

chekna @ mama ziyad said...

jalan2 sini plak... glamer pakcik tu ye.. dpt bergambar ngan anak dara lagi...hehehe..:)

.:: dieylah :: said...

dila bru nak donlod cite hantu kak limah tu..huhu..best nye dpt pic ngn pakcik tu..ngee~~

4 step tu tebaek la bella... ^^

najwa aminah abas said...

i suke entry ini!!! =)

mardhiah ismail (: said...

hehehe betul betul betul ! :)

Anati Soki said...

hehehe.. super stuju ngn entry kamu!!!
eh eh.. pak jabit!!! wakakaka. anat suka dia!!

Lovely Bella said...

alinac lover: heheh klo sudi singgah la slalu..

HarLisz: welcome.. and thanks for following me..

chekna @ mama ziyad: heheh x aih bella yg glemer sbb bergmbo ngan pak jabit.. adeh

Lovely Bella said...

.:: dieylah :: ha.. tgk jangan tak tengok.. :)

najwa aminah abas: suke kamu jugak!! erk.. heheh


mardhiah ismail (: dh macam upin ipin dah.. hehe


anati soki:anat suka die... kite punggg !!

Encik MamaT said...

encik mamat punya profile blogger tu ntah apa2.. hehe..

latest entry.. sekarang ni musim malas... so malas la jugak nak update.. hehe

komen.. kalau entry yang ada isi tu ok la nak komen.. tol tak.. ni entry cite g jamban.. nak komen apa.. ye tak... hehe

follow... encik mamat selalunya follow orang yang follow encik mamat je... sebab bukan apa... encik mamat follow sendiri je blog yag encik mamat suka... rela hati.. tak kisah la dia nak follow balik ke apa.. sebab encik mamat blogger biasa je...

last skali... kirim salam kat Pak Jabit.. haha

AngahSayang2314 said...

apa lagi teruskan bw hehehee

Ungu said...

BW in a proper way itu penat. tapi, di akhir hari, berbaloi - baloi. :)

nub said...

nice tips! eyh ni entry ni da thp otai la ni..

ceq pon da mai merujuk kat sini.. heheh

oya said...

lain org lain caranya kn...

Lovely Bella said...

Encik MamaT: huhuh pjg tul komennye.. heheh ok nanti den kem slam..


AngahSayang2314: yee.. mari kt bw selalu!!

Ungu: tau pun berbaloi2...

man yusoef said...

biasa selitkan gmbr kalau entry pnjg....haha..so tak lah berpinar mata tengok pnjng sgt..hehe

Lovely Bella said...

nub:heheh time kasih kerana sudi merujuk ke sini..

oya: btul2.. stuju..

dyg said...

wah! banyak org komen kat belog bella ea..
bella rajin BW ni kn.. =)

~AmyLiana8886~ said...

thanks sudi dtg blog amy...nice blog...

Nia said...

eh,..sekali pandang nampak mcm Heliza pulak! Bukan Pak Jabit tu, yg ayu kat sebelah tu..hehe..

Lovely Bella said...

dyg : huhuh x la byk bw sgt tapi boleh laa.. hehehe kalo rajin

~AmyLiana8886~: thanks amy.. :)


Nia : erk... heliza.. nia rabun nih.. hehehe

rossoneri said...

hehehe selamat ber'blogging'!!

Arief Arf said...

time cuti2 memang malas nak buat pape kan.. hahaha

d_LA said...

stuju2..dla dulu gitu gak nak ramai follower tp skang rs x penting dh..follow kalo x baca x best gak kan..biar follower x ramai tp ade org bc n komen..lbh bermakna kan ^__^

gilastats said...

Yep... betul

Sharinginfoz said...

komen sangat penting kan, terutamanya yang membina

Bongsu De LaLe said...
This comment has been removed by the author.
Bongsu De LaLe said...

hype . i like ur blog dear. im new. trying hard to learn how to blogging. see ya .

Bongsu De LaLe said...

hype . i like ur blog dear. im new. trying hard to learn how to blogging. see ya .

Anonymous said...

YOU'RE DIRTY BITCH...!

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/