Blogger Tegar

21 April, 2010

Pneumonia oh pneumonia....

Salam Bloggers sume!!! :)

Hihih tajuk post kali nih Pneumonia.. huhuh untuk informasi korang.. pneumonia nih.. erk... erk... aku nak terang kan pun x reti tp aku dh google da... so maksud pneumonia nih adalah...

Pneumonia is an abnormal inflammatory condition of the lung.It is often characterized as including inflammation of the parenchyma of the lung (that is, the alveoli) and abnormal alveolar filling with fluid (consolidation and exudation).

Pneumonia can result from a variety of causes, including infection with bacteria, viruses, fungi, or parasites, and chemical or physical injury to the lungs. Its cause may also be officially described as idiopathic—that is, unknown—when infectious causes have been excluded.

Typical symptoms associated with pneumonia include cough, chest pain, fever, and difficulty in breathing. Diagnostic tools include x-rays and examination of the sputum. Treatment depends on the cause of pneumonia; bacterial pneumonia is treated with antibiotics.

Ha...yg aku paham.. mcm lung infection laa kan... Huhuh so pneumonia nih telah pun menyerang aku.. (betul ke ayat menyerang) heehe.. so aku pun check in laa kat Hotel PPUM last thursday( 15/4/2010) and check out semalam ptg (20/4/2010)...

Aku dah mengalami batuk2 n kesukaran bernafas.. n demam yg on off selama 3 minggu yg lepas.. mule2 seminggu aku batuk2.. aku cume telan ubat batuk biase jerk.. .. after a week.. batuk aku still menjadi2.. so aku gi klinik doktor kate ade asthma... dh lame dh ekceli aku x kene asthma... last aku kene pun 3 tahun yg lepas... so aku ni telan jerk laa ubat2 yg doktor bagi smpai abes.. tapi aku still rs semput n batuk..

So dlm kul 3 pagi(15/4/2010) aku demam.. mengigil2.. n rase susah nk bernafas... aku ajak laa rommate aku teman gi klinik.. mujur ade klinik 24 jam kat area umah aku... doktor check kate aku x de asthma pun.. n demam pun x de...(pelik aku dh rs x larat sgt nih).. so die mintak aku dtg utk x ray kul 9 pagi..

Em aku gagahkan jugak diri nih gi x ray pagi.. ( sempat mandi gak ok hihih).. pas dah x ray tu.. mmg doktor kate...ade pneumonia.. and suspect h1n1.. so die pun buat surat ke PPUM...
Sesampai aku kat PPUM nak dekat kul 10 cmtu,.. huhuhu maklumler hospital kan.. byk prosidur... smpai x larat dh aku nak nunggu... makin teruk aku rs duk kat atas wheel chair tuh... dlm kul 1 lebih kot.. baru aku di masukkan ke wad kecemasan..bygkan bape jam aku nunggu....huhuhuhu lame wooo... yg x sakit pun leh sakit kalo tunggu lame cenggitu...

Tapi alhamdulillah.. yg pasti virus H1n1 x dee.. aku dah nanges2 dah... asik pikir bukan2.. huhuh... bile nangis lagi menyukarkan pernafasan aku nih.. Kini (chewah) aku dh berade di umah family aku kt sepang.. home.. sweet home... aku rs akan bertmbah sehat kalo balik umah.. ari2 aku tnye kt doktor bile aku leh balik... last2 doktor pun bosan gamaknyer.. die bagi laa aku balik nih.. hehehe

So kengkawan opis.. akan ku jumpe kalian isnin depan yerk... sebelum tuh nak ucapkan ribuan terime kaseh bg yang datang melawat aku kat hotel ppum tuh... hehehe... aku terharu sgt... doa kalian laa buat aku sembuh ari nih... bile dtg melawat aku jadi ceria n walaupun demam aku semakin naik pun aku rase ok sebab hati aku heppi...

Setelah ape yang terjadi buat aku lebih menghargai kehidupan aku nih... x tau bile kite akan pergi.. malang tidak berbau.. tak tau ape akan jadi kat kite pasnih... bende yg kite x sangke akan terjadi.. mungkin akan terjadi...


ni gambar yg sempat di ambik waktu di wad kecemasan...

hehehe nih gambar kaki aku .. tgh bosan yg teramaaaaatttt sgt..!!!!




22 Org suka Komen..:

mahira oya said...

sakit ke..
take care ye..

encik tikus said...

syukur da kluar dari wad and and lawa kot stoking tuh,styl0! hahaha :D

wan sujaihah said...

perghh kitaorg yang kat opisgabra giler..risau kalu aper...

wan doakan cepat2 sembuh ek...rehat cukup2 pastu meh dtg kejer...hehheh

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

bosan sampai ambik pic kaki...
hehehehe...

Lovely Bella said...

mahira oya: heheh tq.. skang dh cehat dah.. alhamdulillah

encik tikus: ermm sejuk kt hotel tuh kene pkai stoking... :)

wan sujaihah: huhuh sory bt korang risau.. x de pape.. isnin aku kembali keje...

men!t! senja: ermm tuh laa dh x de idea nak ambik pic ape lg...

adda said...

alolo kesiannye. take care yek. jgn lupa makan ubat

mardhiah ismail (: said...

banyak banyak istghifar (:
hah , da boleh coment (:
thanks dtg lawat

¶A.K.I¶ said...

u better take a gudddddddddd rest ok!!



xmo stress2.... hahaa













cepat2 sembuh!!

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

ala..
ambik la bwh katil...
tgk ade ape2 ke...
hehehehe...

genny da bomb said...

hehe hari yang havoc masa ari jumaat...nasib baik takde h1n1 huhu..tp kena jaga jugak tu pneumonia..take care yee..yg penting...jangan stress2

syarapova said...

hi cik bella,
i da jd ur followers!!ehee..
canteks nye ur blog..mcm nk xmas lak..ehhee..


take care of urself..byk2 minum air suam!!

Lovely Bella said...

adda: hehhe.. mekaseh.. pasti akan ku telan ubat smpai abess

mardhiah: bella dh komen dah kat blog..

aki: tq aki... nih tgh honeymoon kt umah ...la..la..la..

men!t! senja: time tuh bawah katil x de pape... bosan laks...! ahaks

genny da bomb: heheh cmne laa suasane di opis ari jumaat tuh kan ... alhamdulillah.. bukan virus h1n1... :)

Lovely Bella said...

syarapova: heheh mcm nak xmas eh...saje nak bg suasane salji2 skit.. tq singgah! dh bergelen2 dah air masuk dlm badan nih.. dh jadi belon air dah... :)

LIP (^_^) said...

get well soon k

dextrike said...

eit, rehat baik2.. skang ni mcm2 ha penyakit.. jgn tensen2 k? kgkadang klo tensen pon leh wat kte sakit pelik2.. hoho..take care ok! ;)

pssttt.. comel stoking! :D

ct fad said...

ooo.i c,patut lame x update..
acctly,org yg ade asma ni ,mmng berisiko tggi utk ke thp kritikal kalau dh djangkiti kuman.take care..

Lovely Bella said...

LIP: thank u... dah sehat dah.. leh mule keje

dextrike: heheh akan berusaha tidak mentensenkan diri ni...

ct fad: huhu bz kt opis sbb tu x de mase nak update tetibe plak jadi cmnih.. heheh

_Yaya_ said...

be strong dear...

Monsieur Anoy said...

oops bella kne pneumonia..?kire ni adik junior kt ppum la.hehe.sy pn kne gk tp thn 2008,kt ppum gk.2 liter air dlm lungs kne buang.afterall kte sme2 hrgai ksihatan..;)

Lovely Bella said...

yaya: heheh tq alhamdulillah..skang dh sehat.. :)

anoy: huhu kene gaks kee?? tuh laa skang nih mmg akan cube sedaye upaye utk menjage kesihatan x mo dah.. masuk hospital.. huhu

iNA said...

tipu la skitnye...aku dtg xsakit pun..hahahha...kemain mulut xdiam hehehe

miZz_nizZ said...

take care..hope sihat slalu ye..=)