Blogger Tegar

24 February, 2010

Penjual telur n customernyer..

Seorang penjual telur sedang sibuk di kedainya. Seorang pelanggannya yang sedang memilih telur ingin menguji kebijaksanaan si penjual telur. Dalam diam dia mengambil sebiji telur dan digenggamnya di dalam tangannya.

“Jika awak bijak, cuba teka apa yang ada di dalam tangan saya ini?”, tanya pelanggan kepada penjual telur sambil menunjukkan genggaman tangannya.

“Cuba berikan aku bayangannya”, pinta si penjual telur.

“Baiklah, benda ini bentuknya bulat seperti telur.”, ujar pelanggan tadi.

“Tips lain?”, tanya penjual telur.

“Warnanya seperti telur juga.”

“Bayangan lain?”, rayu penjual telur lagi.

Pelanggan tersebut menggeleng-gelengkan kepalanya sambil berkata : “Belum cukup lagi?”

“Baiklah, jika ia dimasak rasanya seperti telur. Isi kandungannya adalah cair dalam keadaan biasa, tetapi apabila dipanaskan ia akan berubah menjadi pepejal.”

Penjual telur masih terpinga-pinga. “Tolonglah berikan lagi pembayang atau tips yang lebih details lagi.”

“Di dalamnya ada cecair yang berwarna putih mengelilingi warna kuning!”

Setelah berfikir panjang, penjual telur menjerit dengan yakin, “Aku dah tahu jawapannya. Ia adalah sejenis kuih! Betul tak?”

“Laa ish ish ish”. Pelanggan menggeleng-gelengkan kepada. Lantas membuka genggamannya…

Yaaa, ia adalah sebiji telur! Telur yang si penjual telur tu jual.

Aku terbace cite nih and pengajaran yg aku dapat dari cite nih adalah kita sebenarnya seringkali menjadi “BUTA” dan sometimes kite terlepas pandang dgn ape yg terlalu hampir atau dekat dengan diri kite. Sedar atau x, kite selalu pinggirkan dan mengabaikan orang yang plg hampir dengan kite n kita hanye akan sedar bile kite org tu dh hilang dlm hidup kite..

Memang betul kadang2 sesuatu perkare itu kite x nampak kelebihan dan keistimewaannya bukan sebab die jauhnya tapi sebab die terlalu dekat ngan kite. Jadi, kite kene sentiasa menghargai ape je yg ade kt sekeliling kite..

So korang pas bace cite tuh ape yg korang rase?? heheh ..komen jgn x komen...


7 Org suka Komen..:

¶A.K.I¶ said...

agree!! lawak tok penjual telor 2~ ap daa... tp org kte... seteruk2 kelemahan org yg dekat dgn kita 2.. adalah kelebihan dia sbnrnye~

Lovely Bella said...

btul aku pun stuju.. sometimes tuh kite nampak kelemahan tp sebenarnyer ade kelebihan di sebalik kelemahannyer.. hehhe btul ke ape ayat aku nih.... ape2 tq singgah aki!!

JJay said...

btul tu... kita kena hargai apa yg kita ada..
walaupun apa yg kita tak ada tu..tu la yg kita idolakan sgt

Hamizah Syamimi Supian said...

setuju2. bila dah tak ade baru kt akan sedar betapa pentingnye ia dalam hidup kt.sob3. hargailah setiap ape yang ade dalam life kt sekarang. :D

budleee said...

haha tul gak tuh.. bende depan mata selalu kita tak nampak

cik SaraH said...

kesimpulannye~ hargai setiap ape yang berade disisi kite kan?? ;)

Lovely Bella said...

hargai setiap detik n saat heheh.. salam bt semua.. tq kerane singgah~