Blogger Tegar

13 December, 2010

Kemurungan Ringan, Anzieti Sederhana, Stres Teruk!!

Salam Semua ♥!!

Ha.. panjang tak tajuk entry aku..hohoh.. tuh bukan saja nak buh tajuk panjang² saja nak bagi orang tertarik menarik nak baca... yeke? konfiden je aku kan..

Tadi sembang ngan akak kat opis aku nih.. dah lama dah tak berchatting ngan dia kat ym.. Chat punya chat dia kate kat aku.. "bella cuba buat test tengok ade sakit mental ke tak?" (lebih kurang macam ni laa ayat nya)

aih... mesti korang pelik kan nape die suh aku buat test.. dengan dia aku selalu ngadu macam² memang kalo ade problem ke ape ke.. die salah satu tempat rujukan aku.. hahahaha.. so dia nampak macam aku dah tak betul gamaknya.. jadi die suh try laa buat test kesihatan mental nih...

Die bagi aku link nih.. KLIK DISINI

Dia bagitau aku die bace dalam paper.. bagitau yang 3 juta penduduk Malaysia mengalami sakit mental.. hohoho.. so aku try laa nak buat mana tau dalam tak sedar aku gila ke ape kan...Setelah aku menjawab dengan sejujurnya test dari kementerian kesihatan nih.. keputusannya adalah...

 Korang leh nampak tak?

Kalau tak nampak walaupun setelah diklik gambar tuh.. meh aku cerita ape resultnya.. menurut dari hasil test yang aku buat.. hehehe hasil penilaian mengatakan yang aku ada mengalam Kemurungan RINGAN, Anzieti SEDERHANA dan Stres TERUK..

dan ade tambahan lagi.. " Anda sedang mengalami stres yang mungkin boleh menjejaskan kehidupan seharian anda. Anda perlu tingkatkan kemahiran daya tindak anda. Anda perlu berkongsi masalah anda dengan orang lain atau mendapatkan khidmat bantuan profesional."


Hohoh..  dalam tak sedar walaupun aku rasa aku dah kurang stress berbanding dulu.. aku still mengalami stress yang teruk secara tidak sedar.. kemurungan pun ada.. tak tau nape.. aku pun tak bape nak paham... So seperti yang dinasihatkan aku akan meningkatkan lagi kemahiran daya tindak aku.. supaya tidak menjejaskan kehidupan seharian aku.. hahaha..ades...

Korang pun jangan tak try oke.. mane laa tau korang mengalami sakit mental.. kalau tak bagus! hehehe 

13 Org suka Komen..:

Encik Tikus said...

bila baca entry nieh kurang sikit stress, keh keh

maCy said...

tikus amat sengal. haha

fikah mus said...

fikah dah try.
kena jumpa pakar katanya.
T__T
memang minggu lepas stress pun.

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

aku selalu saket mentel...
hehehe...

genny da bomb said...

hahah..mmg sesuai bella buat..kehkehkeh..so chill out le pasni hehe

ct fad said...

memang panjang tajuk entry ni..sgt jelas kemurungan itu..huhuhuhu

oya said...

mmg stress sgt..sakit mental la ni ye..hehehe

LIP (^_^) said...

cheer up bella tau..xmo stress lagi ah

Lovely Bella said...

Encik Tikus: hilang eh stress ko? bagus!! huh hampeh tul mesti ko x bace kan.. huhuuh

macy: mmg die agak sengal :)

Lovely Bella said...

fikah mus: erk.. jumpe pakar.. meh jumpe skali.. sesame.. :)

men!t! senja:hahaha.. leh nampak ko saket mental..


genny da bomb: heheh tgh chill laa nih kak..ades

Lovely Bella said...

ct fad:erk.. pjg eh.. heheh murung skit jerk nih..


oya: aah ciri-ciri saket mental. tp maybe x keterlaluan kot.. hehehe


LIP: heheh lame dh x nampak akak..

Nurul a.k.a Riko said...

Life is so short..so make it sweet! Jangan stress..stress yer dear.

Kalo bulih, listkan aper yg Bella stress or tension sgt tu. Then carik solution cam maner nak minimisekan stress bella tu.

Apa yg menggumbirakan hati Bella...let say kalo main bowling menggembirakan hati bella...jom berbowling. Tak pun...kalo suka shopping...jom bershopping.

Orrrr.....jom kita berjogging utk hilangkan stress.

Ahkak doakan lepas nie Bella jgn stress sangat2 yer....

teratai said...

salam bella,

simpton biasa bagi org perempuan! Apa2pun, beristigfar kepada Allah!