Blogger Tegar

07 January, 2011

Pacik Google Yang Best!

Salam buat Semua ♥ 

Siapa yang selalu mintak pertolongan pacik Google? (angkat keyboard pls)

Macam ramai je ni... hehehe TQ kerana rajin angkat keyboard tu.. hohoho

Aku adalah salah seorang yang memang tiap² hari kot mempergunakan pacik google nih.. Tapi sebenarnya baru aku tau yang banyak lagi benda len yang pacik google leh tolong.. So aku share la ngan korang kan, mana tau korang leh menggunakan khidmat beliau.. hehehe (google aku dah promote nih, takkan tak de pape)

Cari wallpaper mengikut resolusi dekstop(auto) korang kat google image..

1. Pegi kat Advanced Image Search
2. Pastu gi kat “Exact size” klik pada “Use my desktop resolution”.
Then,gi kat “Content types”
3. Korang pilih “Photo content.”
4. Masukkan apa² perkataan or imej yang korang nak cari.


Cari jangka masa video menggunakan Google Video

Kalau tak silap aku laa kan.. tak de site yang kita leh search by duration video tuh.. btul ke? heheh...tapi kat
Google Advance Video Search korang leh pilih cari video yang korang cari mengikut masa yang korang nak.. contoh korang nak cari video yang lebih dari 20 minit..

Contoh aku nak cari video drama melayu yang lebih 20 minit jangka masa nya so aku gi kat "Duration"  and pilih "Long (>20min)" and aku  search drama melayu.. Then taraaaa... hehehehe

Detect bahasa yang korang tak pasti dekat Google Language Detector.

Contoh macam aku tak paham, and nak tau jenis bahasa ape yang dorang taip nih... 


So kita leh gi dekat Google Language Detector .. Copy then korang pastekan..

Korang jugak leh guna Google Translate gaks untuk detect apa bahasa yang digunakan..  ☺

Seperti yang korang tau.. google one of the most popular search engine in almost any country in the world.. 

So contoh la kalau kita nak tau apa yang sering dicari oleh sesetengah negara.. contoh kita pilih "Malaysia"  Negaraku yang tercintaa..korang leh cari kat Google Insights..


Ha ! nampak.. facebook rangking no 1 untuk rakyat malaysia! Tahniah! ehhehehe ..

Selain tu juga ngan Pacik Google yang serba tahu ni.. kita leh jugak kat Google Trends kita leh cari apa² info dan lihat peningkatan tentang info yang korang nak cari tu contoh.. aku cari tentang blogger, facebook, dan you tube. 

Ni result yang aku dapat.. huhuuh sedeh aa blogger tak bape nak memberansangkan peningkatannyaa.. 


Hohoho.. menarik tak info aku bagi ni.. hahaha ke korang semua dah tahu.. and aku baru tau... heheh kalau korang dah tau korang baca jugak k.. jaga hati aku skit.. heheheh...

Okelah.. so hope info ni dapat membantu korang.. korang.. korang kat luar sana..  

And one more thing.. Hope Blogger nyer trend meningkat laa mengalahkan Facebook!
Chaiyok Blogger!


22 Org suka Komen..:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

membantu gak...
hehehe....

wan sujaihah said...

aku rasa blogger ni kena tambah kan kekurangan diri...masa tu baru power :)

Lovely Bella said...

men!t! senja: hehehe same2 :D

wan sujaihah:ehheheh mungkin dorang x tau ape kekurangan diri nya.. hehe

Adlan Solis said...

oh! nice info..nak terai kejap ah^^

oya said...

wah mmg best tol

HEROICzero said...

hahahaha belog tutorial yaww! =P


*dah tau lama dh video neh.. (muka belagak sketttt)

~kuyam~ said...

pak cik google mmg sgt nerjasa :')
ahaha,tibe2 thutang budi dgn google pulak :p

Chapit said...

naissss~ tapi jangan dilupa jasa atok Yahoo! suatu ketika dulu :P

maCy said...

oh baru kutahu. kt master linky ade link bahase xphm. geram! haha

Jiha said...

Haaa leh try nih..tq bella

Lovely Bella said...

adlan solis: try jgn x try.. hehehe

oya: huhuh..oya pun best gaks.. heheh

- zuriey - said...

terbaiklah pakcik google ni

Shukri Mohd Ali said...

i loike gugel!!! ;D

Hantu Kak Limah said...

huhuhu..pakcik google penyelamat aku dalam mncari
tahap kebangangan it aku..huhuhuhu

Anitadahahs said...

hehehehe
entry yg besh~ menarik dan syok. tak tau pun selama ni..

Nurul a.k.a Riko said...

Pak Cik google mmg manyak membantu ahkak...especially bab2 spelling nie cz kadang2 rasa cam lambat nak bukak dictionary....kalo type kat pak cik google...sekejap ajer...he..he..he..

Phat Lee said...

wah...mendalam jugak research yang lu buat nih.gud2.ehe

Fitrihadi.com said...

wooh banyak gak kegunaan google ni.. baru tau sesetengah feature tu.. thanks yaa :)

NaDya Shah said...

good info...banyak lagi tools dr google yg bagus untuk kita.. kene bayak kaji lagi..nti kalau ade lagi lehla update e..thanks dik!!

LIP (^_^) said...

wooo.........sangat berguna info ni bella..tenkiu.

.:: dieylah :: said...

abg google memang baek bg kt bebenda nih.hehe... caya la bella...nice sharing... ^^

De'din said...

wahhh,,
tetiba rasa macam buta it !
ada lai rupanya dedin x tahu