Blogger Tegar

21 May, 2010

8 Cenderhati yang palinggg berharga ☺

Salam 1 malaysia,

Huhuh.. tik.. tok.. tik.. tok.. jam menunjukkan kul 4.24pm.. aihh... bile mauuu 5.30pm nih.. dah x tahan dok kat opiss yg mcm ais nih... huhu org len aku tgk relek jerk.. tp aku nih.. dari tadi asik nak singgah Miss Tan aka Tandas jerk..

Untuk mengisi mase aku yang agakss terluang nih.. heheh..aku pun merajinkan laa diri ini mengupdate blog.. siyess x de idea sejak menjak nih... Topik ari nih adelah cenderhati yang paling berharge.. mmg x dpt nk beli kat mane2 la..ia tidak di jual di mane2 kedai2 berhampiran atau supermarket seperti tesco or giant yerk.. Cenderhati ini tidak perlu di beli... malah korang leh hadiahkan kat org2 yang terrrrrsayangggg setiap ari yerk... chewaahh dah mcm dr. Luv dah nih..

1. Kehadiran..
Korang kene sentiase berade di sisi.. ermm bukannyer berkepitt laa. maksud aku.. kalo berjauhan tuh.. at least call kee.. sms ke.. video call ke.. hehhe biarkan org yang tersayang korang tuh sntiase rase kehadiran korang... x de laa dorang pi cari org len kan...


2. Mendengar..

Ye.. aku paham.. bagi kaum laki bab mendengar nih mcm payah kan.. yelaa kalo asik kene pot pet jerk 24 jam.. mane larat kan sure bernanah nyer tlinge tuh.. rmai org suke di dengarkan .. tapi jarang nak mendengar.. hermm kalo korang leh mendengar setiap luahan or curahan yang hendak di smpaikan dulu.. jgn menyampuk.. jgn buat ape2 penilaian.. biar die rase puas n lega pas luah kan ape yang tersimpan dlm hati ..


3. Diam
Di dalam diam juge ada kekuatannye. Diam ni kite boleh gunekan sebagai hukuman, mengusir atau membingungkan orang lain, tetapi diam bukan untuk itu jerk yerk... Diam ni kite leh tunjukkan perasaan cinte kita pada seseorang.. hohooh... (mmg ari nih aku jadi dr luv laa..adehh..) kerana memberinya `ruang'... Agakss melampau laa kalo hari2 kite dah biase marah, perli2 or kritik2 and menyakitkan hati org yang kite sayang nih..

4. Kebebasan

Sayang or cintee kt sesorang.. x bermakne korang ade hak sepenuhnye utk mengatur or mengawal org yg korang sayang... kebebasan nih bererti kite.. berikan die kepercayaan yang sepenuhnyer and sokongan keatas setiap perkare yang hendak die lakukan.. tp kalo perkare yg die nak bt x elok.. or x senonoh mmg patut la kite halang kan..


5. Keindahan...

Ha... bukan keindahan alam semula jadi yerk.. tp maksudnyer.. kalo leh sntiase laa berpakaian kemas.. cantik.. hehe bergayee.. wangii.. kire sedap laa mate memandang.. dr mate kan turun ke ati.. btul x? x semestinyer bile kite dah terlalu lame.. or biase ngan sesorang kite x perlu nak jage penampilan kite..


6. Tanggapan positif

Tanpe korang sedar, kadang2 kite sering memberikan penilaian negatif terhadap pemikiran, sikap atau tindakan org yg kite sayangi... C
ube hadiahkan tanggapan positif, katekan dengan jelas and ikhlas.. ucapkan trime kasih ke.. or beri pujian atas setiap ape yang di lakukan.. jgn kedekut sgt nak memuji k..

7. Sedia mengalah
Mengalah tak bererti kite kalah.. kesediaan korang yang nak mengalah tuh leh melunturkan perasaan sakit hati dan leh sedarkan kite bahawa tidak ade satu manusia pun sempurna kat dunia nih..

dan yang terakhir sekali..


8. Senyuman :)
Senyuman nih mmg ade kuase yang luar biase laa.. bagi aku.. sebab dengan senyuman kite leh jadi lebih bersemangat.. lebih gembire.. lebih laa segale2nye.. and sebagai ubat penenang jiwe..kalo asik masam jerk sape lalu nak tengok kan.. terus hilang mood...


So hadiahkan laa cender2hati nih.. kat insan yang penting dalam hidup korang.. kalo kite layan org dengan baik pasti kite akan terime layanan yg baik jugak.. x fair la kalo kite hanye menerime... ape salah nyer kite plak yang memberi..



korang layan kan jerk laa entry aku kali nih yerk.. =)


11 Org suka Komen..:

Encik Tikus said...

Menulis dari pengalaman ? Wakaka :)

Lovely Bella said...

huhuh.. mesti laa based on pengalaman.. kalo x celah mane nak cr idea nih.. hehehe :)

~kuyam~ said...

senyuman yg ikhlas
kan bella?
ada yg bg snyuman myakitkan hati
sbb pa tu
dia senyum sinis2 ja
hadoi2~
isk

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

akan aku hadiahkan pada si dia...
=)

helmi said...

senyum selalu!!!

Lovely Bella said...

kuyam: btul2.. kite leh nampak kalo senyum tu mcm terpakse.. huh..

men!t! senja: haa.. hadiah2 kan selalu yerk... chaiyok!!

helmi: senyumla.. senyumla.. ahai.. cek mek molek.. ehehe cam lagu m.daud kilau tuh..heheh

HEROICzero said...

heheh~ dalam ofis pon sempat update blog.. sungguh tegar blogger ini.

*Yerp, couldnt agreed more. nice info, bella. tak dapat cenderahati neh, boleh cedera hati. keh3

ct fad said...

ingatkan de present pape yg best tadi..upenyer kate2 sakti yg berharge ..huhuhu..senyum sokmo:)

Lovely Bella said...

HEROICzero:huhuhu aku tegar tahap 1 jerk.. ehehhe ermm btul2 mmg akan cedera laa hati... pndai ko..

Lovely Bella said...

ct fad: hehheheh kire hadiah laa tuh... :) ngeh :P baikk punye hadiah..

fikah mus said...

i love you,too.
heee.
jawab soalan dalan gambar last tu.
heee.