Blogger Tegar

15 May, 2010

Adakah anda pembuli jalan raya?

Salam semua!!! (senyummm...)

Dari ari jumaat lepas ekceli.. aku mmg nak post entry nih.. tapi x de idea ape plak aku nak membebel.. jadi aku pun tunda punye tunda .. so baru skang laa entry pasal pembuli jalan raya nih di publish kan...

Nape topik pembuli jalan raya??

Aku nak cite nih sebab... kejadian x bermoral nih berlaku kt bf aku pada khamis lepas.. sekitar 7 pm lebih laa.. heheh nak bg detail jugak.. adeh.. so sewaktu die nak anta kawan die pulang... so waktu die nak drop kan kawannye tuh.. ade laa 2 org laki menaiki motosikal memecahkan side mirror kete die...hohoohho agaks kurang ajar di situ..(ko ingat pkai duit ko ke beli kete tuh!!) sabar bella... baru jerk lepas buat topik PMS tu hanye lah psikologi semata2 kan.. so control pls...

nie side mirror yg telah jd mangse pembuli jalan raya

Mungkin disebabkan kawasan tempat bf aku drop kan kawan die tuh agak semak ngan kete yg bersepah parking kiri kanan.. jadi laluan tu dh jadi sempit laa... heheh hope korang dpt bayangkan laa .. sambil membace nih... lampu isyarat dh bagi.. tp mungkin mamat yg nek moto tuh bengang agaks nyer.. kerana menghalang laluan dorang yang nak cepat gi merempittss.. jadi dorang telah bertindak kasar laaa... aihh...


Pas dorang memecah kan side mirror kete.. aku xpasti laa cmne mamat 2 ekor tuh leh benti mungkin sebab bf aku kuar n marah kots... ( aku x berade di tempat kejadian, nih sume ade lah cite yang die citekan semula oleh pihak mangsa.. ehhehehe ) or mayb dorang saje nak cr pasal kan... jadi adegan tumbuk menumbuk telah berlaku akibat keceluparan mulut mamat 2 ekor tuh.. bf aku sorang menentang 2 mamat hahhaha.. saje nak highlight kan... bukan nak kate bf aku kuat cam badang kan.. but.. mmg x gentle laa dorang kan.. and siap nak panggel geng dorang dtg.. oiitt... 2 org pun x leh lawan sorang ke weyy.. ape nyer jantan korang nih!!... hahhah tlg jangan tiru aksi nih di rumah atau di mana saje anda beradee...

Selepas kejadian tuh.. aku pun teman aa bf aku nih buat report.. tapi syg bf aku x dpt nak cam no plat motor mamat 2 ekor.. tuh.. kate polis kalo ade.. mmg dorang leh amik tindakan laa.. nk bt camne kan.. waktu tuh.. maybe x dpt nak pikir ape2 dah...

Tamatlah kesah.. kenape aku nak cite pasal pembuli jalan raya nih.. hhehe berbalik pade topik aku kat atas tuh.. adakah anda mempunyai ciri2 sebagai pembuli jalan raya?? (muke tengah siyes ni k)..

  • menyumpah pemandu lain yg menghalang laluan korang ?
  • pernah korang menunjukkan isyarat yg kurang sopan kat pemandu len??
  • pernah korang memperlahankan kereta bile korang diekori dengan rapat??
  • menukar lorong tanpe memberi lampu isyarat?
  • korang suke ikut kerete len ngan rapat ?
  • and terakhir sekali menghalang kerete len dari memotong?

So ciri2 di atas adalah antara ciri2 pemanduan yg AGRESIF ataupun dikenali sebagai PEMBULI JALAN RAYA. Andai jawapan korang YA pada salah satu ciri di atas korang dinasihatkan utk melatih mengawal kemarahan korang sebelum berlanjutan..

Moral yg kite leh dpt dari entry aku kali nih.. heheh pertame.. jika korang pernah mengalami situasi di buli oleh pembuli jalanraya nih.. yg pertame.. berpikir dulu sebelum bertindak ..yg paling ambil no plat kenderaan si pembuli.. and khas utk kaum wanita.. jgn sesekali kuar dr kenderaan okeh.... sgt merbahaya.. unless korang ade bwk bodyguard.. hehhee..

Kite kene hormati pemandu len.. baru laa kite akan di hormati.. bersopan santun laa di jalan raya... pesanan ini dr bella untuk semua.. hehehhe



21 Org suka Komen..:

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

i'm not road bully..i'm road runner..hehehehhe suka bawak keta laju2...

Hamizah Syamimi Supian said...

saya juga bukan road bullies. saya a victim. boohoo.

Endy said...

hak hak hak...aku cke cocok org kalo bwk kete...tp aku pung bukan pembuli gak..huhuhu

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

hormati org lain dan org lain akan hormati kite...

Lovely Bella said...

purplelicious: hahhahha kita serupaaa... adehh..

hamizah syamimi: huhuhu mangse gaks ke nih.. cian nyer..

endy: ermm ko tuh dh ade ciri2 pembuli.. bawak2 laa berubah yerk

meniti senja:btul2 stuju banget!!

~ ReD ~ said...

memang x gentle la ramai2 nak lawan sorang!

rossysweety said...

buat report polis ajer...kurang ajar namanya tu....
salam perkenalan...

Lovely Bella said...

~ReD~ : tuh laaa...dasar pengecutt!!hehe emo plak

rossysweety:tuh laa dh report dah.. tp x gune gaks sbb x de no plat.. polis x leh nak amik tindakan ape2.. hermm tp x per lepas nih kalo kejadian cm nih berlaku dah tau nk bt ape.. salam perkenalan gaks

mardhiah ismail (: said...

ish ishh.
takot plak nak drive sesorang. -_-

HEROICzero said...

agak2 macam terasa gk.. semua ciri ade, kecuali 2 ciri terakhir.. keh3x..

tp x patut lah kalau setakat sempitkan laluan, sampai nak tibai side mirror uh~ =(

Lovely Bella said...

mardhiah ismail: hati2.. kalo leh jgn sorang2 laa dlm kete.. skang dh mcm2 spesis manusia kat muka bumi nih..

HEROICzero:huhuh kecuali yg terakhir. nih mmg pembuli jalan raya nih heheheh... adehh..

mahira oya said...

betul3..respect..
kalau kene kt diri sndiri baru la nk sedar..

¶A.K.I¶ said...

aki pemandu baek!!
ngeeeeflou

Lovely Bella said...

mahira oya: btul2.. hehe jgn menyesal di kemudian hari..

aki: yeke pemandu yg baik nih.. hehehe mcm bukan jerk nih..:)

iNA said...

wah hebat ye mat kacak weh...hahaha...xsangke aku...hehhe...newey hope semua selesai sudah...hehehe

fikah mus said...

kesian bf akak.
nak gi rempit,gi je la.
yang nak sibuk2 pecah side mirror orang, pehal??
oh,tumpang emo jap.

Lovely Bella said...

iNa: adehh.. saje je kan ko nih.. huhuh.. selesai dgn tumbuk menumbuk laa.. heheh

fikah mus: hehe leh jerk nak emo2.. sila kan.. heheh ermm. tuh la psl.. kan..nak gi rempit gi jer laa. aihh..

- zuriey - said...

jadilah pemandu berhemah

genny da bomb said...

sll je jumpa pemandu2 tak berhemah ni huhu

zuana said...

sy tidak tp pemandu gurl selalu dibuli! menci~ kami didiscriminasi...

SuKEJunpyo said...

Totally mencik ngan Road Bully, i pun pernah kena buli. si pembuli tu hentak cermin kereta i gara2 x puas hati i tak kuar dari kereta.So scary giler!!