Blogger Tegar

13 May, 2010

PMS tu hanye lah Psikologi !

Hari ini aku nak berkongsi skit pasal isu PMS nih.. bukan untuk kaum pmpuan jerk.. tp kepade kaum lelaki gaks.. (tp ade ke blogger laki yg singgah kt blog aku nih.. aahh hentam sajalah!) ape2 pun sharing is caring kan...

Bagi kaum2 hawa.. mesti dah biase ngan perkataan PMS nih kan… aku rase laki pun dah tau.. cume ayat dorang bukan laa PMS tapi “ datang bulan “ or “bendera jepun “ ke.. yeke.. hahha pandai2 jer aku kan…itu yg aku biase dgr laa dari mulut laki..Tapi for those yang x tau.. nih nak cite skit.. PMS adalah Premenstrual syndrome.. bukan down sindrome okeh... sindrom nih berlaku atau menyerang seminggu atau dua minggu sebelum datang bulan... BUKAN WAKTU DATANG BULAN.. ehem.. ehem.. ambil sile ambil perhatian.. hehehe

Ape yg aku nak share sebenaryer bukan symptom2 PMS tapi aku nak cite pasal kedatangan PMS ni hanyalah PSIKOLOGI semata2...

Betul ke??

I yerk.. hehhe konfiden jerk aku jawab kan.. aku ade bace satu artikel nih... and sumber nyer dari Jabatan Perkhidmatan Kesihatan dan Manusia, Amerika Syarikat. Hehe rase2 mcm logik jerk ape yg disampaikan tu..

Artikel tu kate PMS ni bukan penyakit dan lebih kepada psikologi, ramai yg beranggapan PMS sebagai ‘senjata’ yang diperbesarkan untuk memperolok-olokkan wanita..

Olok2kan wanita? Apekah itu? Mcm x besh jerk kann bunyinyer..

Maksudnyer , asal pmpuan bad mood ke... atau emosi terlebih ke.. Mesti kate “ tengah dtg bulan laa tuh” erkk.. ayat tuh korang biase dgrkan.. simptom2 PMS nih memang banyak and yg paling femess skali bab tekanan dan masalah emosi laa kan.. hahah tuh yang asal org pmpuan marah2 jerk.. PMS laa penyebabnyer..!! hah.. cian Cik PMS nih di persalahkan jerk…cik ke die..??


Ada penyelidikan yg mendakwe perubahan dlm diet dan pengambilan sesetengah vitamin serta mineral membantu wanita menangani PMS... ha.. so bagi yang diet ngan x betul atau x ckup vitamin mmg akan mengalami masalah PMS yg teruk laah.. Vitamin E, B6, multivitamin dan magnesium dikatakan memberi KESAN EFEKTIF pada kewujudan PMS ni, tetapi sebagai manusia, setiap orang ade perasaann.. x kire laa lelaki atau pmpuan, so ade mase mmg kite akan marah.. menyampah and mcm2 lagi..

Sebenarnye kalo korang nak tau PMS ni lebih kpd bagaimane sesorang pmpuan itu kendalikan perasaan dan dirinye die sendiri. Menjadikan PMS sebagai ‘lesen’ untuk korang2 kaum hawa memarahi orang lain atau menuding jari kat orang lain bukanlah satu langkah yang bijak.. jeng jeng.. itu kate org yg tulis artikel tuh laa. Bukan aku eh... (insaf jap aku ) and katenyer lagi jika kite mempunyai jati diri yang tinggi, PMS tidak akan menjejaskan kualiti peribadi kite..

Jadi kesimpulan yang dapat di buat.. kalo time kite2 marah... kite jgn anggap PMS la puncenyer..tapi sebenarnyer adalah dtg dari kite sndiri.. hahah... aku pndai ckp kat sini.. tp aku kalo time cenggitu dah x leh nak kaver dah... ape2 pun.. renung2kan..

sumber gambar: dari pacik google.. heheh


Wassalam...



20 Org suka Komen..:

Queen said...

kajian emerika ni macam2....tapi bagi i la kan...emosi yang tak stabil tu datang dari keadaan fizikal dan mental org tu sendri..kalau tengah tensen..tak payah tunggu datang bulan...bila2 pun boleh marah which is tak bagus la kan..

tapi, bagi yang sakit pinggang, sakit perut, sakit betis masa period..ataupun dipanggil period pain..mereka ni cenderung utk PMS tu la..

ala...macam kita sakit gigi la...rasa je nak lempang orgyang buat lawak bodo....ha..macam tula jugak PMS tu..bila kita tak selesa, campur plak dgn sakit, campur plak dengan penat kat opis = PMS yang awak terangkan kat atas...

ini pendapat jela...takde fakta menyokong...

tapi i sendiri kalau tak sakit, nak datang ke..tak datang ke..memang takdela nak hilang mood ke ape..cuma mungkin akan menangis sikit..which is perubahan hormon i think..tapi tak teruk...dah tau dah..bila dah start emo2 lain macam...ha tu tandanya nak period....

tapi bila hari period tu..tgh sakit pinggang segala..bunyi phone pun boleh mendatangkan marah...sebab?..sebab tak selesa...

ok...silalah maafkan saya yang buat ruang komen ni macam blogs saya sendiri...

mekaseeey!

~kuyam~ said...

heh....psikologi ke?tp mmg skit kot..kdg2 smpai xleh nk wt pape..isk~

sbb tu la,sape kate jd wanita senang?tuff kot..hehe :D

nice sharing nway bella

dextrike said...

ehh, sokong cik Queen.. sy pon klo period xde pon nak badmud2.. sumer tu control atas dirik sndrik jgak.. yg terbawak2 sgt prasaan nak marah.. ;)

encik tikus said...

Gelinya PMS,haha :)

genny da bomb said...

kalo mcm akak ni manjang2 emo ni camno..hahahhaa..asal emo je ingat PMS kan..takkan manjang2 PMS..hmmm tatau la bole pecaya ke tak kajian tu..ada betulnya jugak perubahan hormon bole mengubah beberapa benda ni..

tetiba akak membebel tak ketahuan hahah...dah malam tido2!!!!

ct fad said...

eemmm adekah aku di kategori PMS...pasal angin kus kus selalu dtg time x dapat online..huhuhu

¶A.K.I¶ said...

nsb aki bce dl~ heehe..
sbnrnye mcm xnk agree coz PMS is a simptom b4 period kn... bl da bce2... mungkin btl... dengan keadaan diet yg x seimbang, pemakanan tidak sihat... urus diri tak btl... mendatangkan tekanan~

hurmmm~
neway tq 4 da info dea~~

Lovely Bella said...

Queen: mmg btul Queen, semua bergantung pd keadaan kite waktu tuh.. ade org simptom PMS die biase jerk.. ade org terukk..sebab simptom PMS nih terlalu banyak..and perbezaan tahap simptom2 tuh bergantung pd care pemakanan kite sndiri.. cume ade jerk sebilangan yang menyalah anggap waktu die rase x ok jerk.. mesti laa punce dr PMS sedangkan waktu bile2 pun kt leh marah, menangis dan macam2.. TQ kerane komen yg begitu panjang, sgt seronok bella bace :)

Lovely Bella said...

kuyam: btul2.. bukan mudah nak jadi wanita... uhuk.. uhuk

dextrike: hehhe sape yg berjaye mengawal diri die.. mmg leh dpt mengatasi laa tekanan dan perubahan emosi tuh :)

encik tikus: asal ko geli plak.. adehhh

genny: akak baru lepas nyanyi lagi ketahuan kot dari MATTA.. hahahha

ct fad: ahhahaha.. x dpt online jerk eh.. angin kus kus tu dtg..

aki: welcome aki.. saje nak share2 ape yg di bace...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

sebenarnya depend pada orang tue jugak..ada yang kuat n cekal...ada yang emosi lelebey time period tue kan..masa tue dan2 la salahkan PMS ..walhal diri sendiri xleh nak kontrol emosi...*kadang2 benda nie terjadi jugak dekat diri sendiri...ehhehehe :P*

Lovely Bella said...

purplelicious Love: btul2.. bella sndiri pun susah nak kawal emosi nih..bukan wktu period jer.. tp bile bella stress ngan keje.. skang nih berusaha untuk kawal emosi agar.. kite menjadi insan yg lebih baik dr sebelum nye.. :)

Lovely Bella said...

Queen: huhu nape bl klik name awak.. profile not avaialble??

mahira oya said...

emotional lelebih..hehe

mardhiah ismail (: said...

haha , i setuju. sbb i pms pon. i relax je :D

fikah mus said...

betul..betul..tu akak.
rasanya macam penah baca gak artikel tu.
iyala, wujudnya PMS ni, nak buat main2 kan orang la.
kalau moody sikit, haa PMS la tu.
padahal, tak de pape pun.

setuju bahawa psikologi memainkan peranan.
kuasa minda tu penting.
kalau kita fikir kita ok, ok la kita.
dan begitula sebaliknya.

ElyaElmo said...

PMS boleh di rawatt...ecehhhhh..he3

helmi said...

good knowledge for those yg selalu marah2.
kira tak dapat kawal psikologi la tu yek...

Lovely Bella said...

fikah mus: heheh btul .. kecian kat cik PMS... so namo2 marah2 pasnih.. kene cooll jerk..

Lovely Bella said...

ElyaEmo:hhehhe boleh... ngan diet n pemakanan yg btul.. dh mcm doktor aku kan.. hahaha...

Lovely Bella said...

mahira oya: hermm aku kt opis jerk sll emo lebih2 nih.. x leh control dah

mardhiah ismail: baguih!! senang bf ko nanti.. erkk ke dh kawen nih.. meh hentam jerk aku..

helmi: heheh tq.. knowledge utk ko gaks.. mane tau awek or bini ko cm nih ke.. leh ko nasihatkan.. thanks sbb singgah :)