Blogger Tegar

26 October, 2010

Golongan Takbin!!

Salam Petang semua ♥

Tadi waktu lunch hour aku dan kawan-kawan makan di pantry sambil bercerita atau lebih jujur aku katakan bergosip.  Saja nak hilang kebosanan dan stress sewaktu bekerja. Jadi topik gosip cerita kami hari ini adalah mengenai golongan takbin bukan dustbin ye. Aku tak pasti sama ada korang pernah dengar nama panggilan ini tapi aku pun baru mengetahuinya dari seorang sahabat aku.
" Alaaaa.. dia tu memang takbin laa.. ape si lalala tuh nak dia beli, apa si lalalala tu cakap di ikut..kene marah kene tengking dia senyap je"
Bagi yang tak tahu apa maksud takbin tuh.. meh sini aku nak bagitau tapi bagi yang tak tahu korang buat-buat tak tahu je la ye.. maksud takbin adalah singkatan bagi TAKUT BINI yela kalo letak takbi macam tak sedap pulak kan. betul tak? atau korang ada nama singkatan yang lagi best dari takbin.


Kenapa seseorang tu boleh  tergolong dalam golongan takbin? Adakah dia seorang laki yang lembut ops maaf berjiwa lembut. Ataupun dia seorang lelaki yang malas nak keruhkan lagi keadaan , dia lebih rela mendengar bebelan si isteri dari bergaduh menyebabkan keadaan lebih parah.
Or maybe si isteri lebih kaya, lebih bijak, lebih besar badannya and lebih segalanya dari si suami. Menyebabkan si suami segan dan rasa rendah diri. Semua persoalan tu bermain di fikiran aku ketika aku dan kawan-kawan rancak bergosip di pantry.
Bila aku lihat mak dan ayah aku, emak seorang yang bijak, lebih berpangkat berbanding ayah. Tetapi emak tidak pernah meninggikan suara pada ayah dan sentiasa ingat pada tanggungjawab nya sebagai isteri dan ibu kepada kami semua. Walaupun emak penat berkerja tetapi dia masih melayan ayah dengan baik. 

Ini bukan kerana ayah seorang diktator atau garang tapi ayah seorang yang tegas dan mempunyai kharisma yang tersendiri sebagai seorang lelaki yang membuatkan emak begitu menghormati ayah.
Dah panjang rasanya bebelan aku kali ini, macamna nak buat closing ni.. adeh... Herm tujuan aku post kali ni saja nak share ngan korang semua tak da isu lain untuk aku bangkitkan.. jadi korang layan kan saja laa yek. 
Daaa...

19 Org suka Komen..:

Queen said...

ada,...ada..

TB...

sama lah juga..takut bini....
hihii

kat kawasan rumah saya ada 2 3 orang..
Tapi ada yang lagi teruk...Sampai bini dia tarik telinga suruh balik dekat depan kawan2 kat kedai makan...huih...

Actually lelaki pun kene mainkan peranan.. Kalau selalu buat salah..macam mn bini nak hormat..

Kalau asyik melepak tak tentu pasal..asyik berjoli tak tentu pasal..kan..

Kalau dah memang elok...bini nak lebih2..itu yang kene 5 6 das tuh..heeee

Encik Tikus said...

dah lame tak mengomen sini. keh keh keh

Lovely Bella said...

Queen: btul2..bile laki suke buat hal.. isteri pun jadi hilang hormat...mmg kene laa kan..


Encik Tikus: yelaa org tu mane sudi lagi singgah sini.. uhuk.. uhukk..

Just Call Me Bitt said...

Takbin...hehehhe 1st time dengar perkataan singkat tu...wah boleh gosip depan2 cenggini..hahahahhaa konpem derang tak tahu...

ct fad said...

ooo takut bini rupenyer...ingatkan takut singe betina tadi..huhuhu...

Lovely Bella said...

Just Call Me Bitt: heheheh btul2.. gosip depan2 kurang skit dosanye.. heheh gurau jek

Lovely Bella said...

ct fad:hehehe tuh hanya gambar hiasan semata2 x jumpe lak gmbo org takut bini.. hehehe

Achilles said...

hahahahahahha, aku nak jadi takubin la nanti =P

EnO said...

rugi lakk aku x der dlm pantry tuee bella,.. nk tauu gakk sape gerangan nyee.. ahahhaa.. menyibokk toll kann

Lovely Bella said...

Achilles: hahhah bukan takubin.. takbin.. tp ok gak name tuh

EnO:hahhahah kalo ade ko berbakul2 lagi laa dosa nanti... panass!

Nurul a.k.a Riko said...

1st time ahkak dgr perkataan nie. Dulu popular dgn ayat 'takut B1N1' masa wabak H1N1 dulu.

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

bukan takut bini..
bini yg xtakut...
hehehe...

Lovely Bella said...

Nurul a.k.a Riko: hehehe B1N1 eh.. bella 1st time dgr yg tu...


men!t! senja: ooo itu macam laaa.. cett!!

Shukri Mohd Ali said...

ingatkan ajaran sesat terbaru. kehkehkeh ;D

mahira oya said...

baru tau psl ni..hehe..

Linglung said...

gua belom kawen..so gua tak takbin...hehehe

Lovely Bella said...

Shukri Mohd Ali:hehehe... ko ingat aku mak pin ape.. heheh ganti ayah pin..

mahira oya: heheh same laa kite

Lovely Bella said...

Linglung: hohoho... bagus nanti jgn ko dh kawen nanti ko takbin plak..

brat2104 said...

soalannya, kenapa org lain kecoh nak cerita pasal dia? maybe dia bukan takut bini tp mmg jenis x berkira.

ni la masalah melayu.. kalau laki tunjuk gentle sikit, x berkira dgn isteri, ada gak yg berbunyi..

tp kalau yg bab tarik telinga tu, mmg melampau la..